Technikai támogatás (hétköznapokon 8:00-17:00): +36 1 533 31 20

Hírek/Cikkek

2G kontra 4G

Blog
2G vs 4G
Szűrés törlése
2024.04.11 12:46
2G kontra 4G

A távközlés terén a 2G-ről 4G-re való átállás jelentős technológiai előrelépést jelent, ami nem csak a fogyasztói piacot, hanem az ipari szektort is érinti. A szolgáltatók által megszüntetett 3G szolgáltatás kiváltotta technológiai átmenet számos eszközt érint különböző területeken, a riasztórendszerektől az M2M (Géptől Gépig) kommunikációig. 

Megszűnt a 3G, most mi legyen?

Ez a technológiai váltás szükségessé teszi, hogy a berendezések folyamatos működése az új kommunikációs csatornákon is biztosított legyen. Ezért fontos a hálózat-, a technológia- és az eszköz kompatibilitás. 

A TELL által gyártott, tízezres nagyságrendben működő eszközök üzemeltetői visszajelzései alapján gyakorlati rálátásunk is nyílik a jelenlegi átállásra.

A mobilkommunikáció evolúciója: A 0G-től a modern 4G-ig

A 2G technológia, amely több mint három évtizede jelent meg 1990-ben, a mobilkommunikáció gerincét képezte. A köznyelvben talán a leginkább elterjedt kifejezés a mobil eszközök tekintetében a GSM (Globális Mobilkommunikációs Rendszer). Azonban, ahogy a technika és az alkalmazások fejlődtek, az igények is  növekedtek az adatmennyiség és -sebesség tekintetében is. A 2G korlátai nyilvánvalóvá váltak, amelyet eleinte még orvosolni próbáltak a 2G technológia keretein belül. 

A megoldást mégis egy generációváltás hozta meg: megérkezett a 3G, azonban olyan mértékben gyorsultak fel a fejlesztések és az internet mobilitására az igény, hogy egy rövidebb életciklust követően a 4G megjelenése is szükségessé vált. Az adatok gyors átvitele iránti növekvő elvárás és a magasabb sávszélesség iránti vágy hívta életre, hogy támogassa a modern kényelmi szolgáltatásokat, mint a videohívások, közösségi média, streaming szolgáltatások és még sok más. A technológiát az is segítette, hogy az internetezésre használt eszközök már mobilisan is megközelítőleg ugyanazt a felhasználói és technológiai élményt tudják nyújtani mint a fixen bekötött internet megoldások. A biztonságtechnika piacán így elérhetővé vált például a távoli videokamerák valós idejű képének megjelenítése és az átjezések még gyorsabbá tétele. A hang alapú kommunikációban pedig a VOLTE. 

Érdekes módon a mobiltechnológia története még a 2G korszak előtt kezdődött, a 20. század elején a 0G hálózatokkal, amelyek a vezeték nélküli kommunikáció alapjait fektették le. A "G" kifejezés a távközlési generációkat jelenti, mérföldköveket jelölve a mobilkommunikáció fejlődésében. Például az első mobiltelefon rendszert, amelyet a modern mobiltelefónia őseinek tekintenek, a Motorola fejlesztette ki 1946-ban.

Magyarországra a mobiltechnológia a Westel 450-en keresztül érkezett, jelölve az országban a 1G technológia kezdetét. Ez az analóg rendszer, amely könnyen lehallgatható volt a titkosítás hiánya miatt, utat nyitott a titkosított és biztonságosabb 2G technológiának.

A 4G forradalom: Gyorsabb, megbízhatóbb, biztonságosabb

4G-re való átállás szükségességét az adatfogyasztás exponenciális növekedése és a mobil eszközökön gyorsabb, megbízhatóbb internet-hozzáférés iránti igény generálta. Azonban a 3G technológia kivezetése egy űrt hagyott, visszatérve a 2G hálózatra azon eszközöknél, amelyek nem kompatibilisek a 4G-vel. Ez a váltás kiemel egy kritikus adaptációs időszakot mind a fogyasztók, mind az ipari szereplők számára, mivel utóbbiak szembesülnek az öregedő eszközök frissítésének vagy cseréjének kihívásával, amelyek közül néhány évtizedek óta működik.

A TELL a készülékeit jó ideje 4G-s modemmel is gyártja alternatívaként, hogy a telepítők és a felhasználók előre fel tudjanak készülni a technológia váltásra.

Az átjelző eszközök közül az Adapter2 PRO és a kapuvezérlésekhez illeszthető Gate Control, valamint a többi TELL gyártmány is támogatja az átállást.

Az ipari kihívások és a 4G megoldások

2G-ről 4G-re való átállás nem csak a fogyasztók kérdése, hanem jelentős aggodalom a biztonságtechnika és az ipari vezérlések területén is. Sok, évekkel ezelőtt telepített eszköz most szembesül az elavulás veszélyével, hacsak nem frissítik vagy cserélik őket 4G-képes berendezésekre.

A 2G fokozatos kivezetésének előrelátásában a gyártók, mint például a TELL, már 4G modemekkel ellátott eszközöket gyártanak, biztosítva ezzel a hosszú távú működőképességet és a modern távközlési infrastruktúrával való kompatibilitást.

Távfelügyeletek sokasága ismeri a TELL jól bevált kontaktusvezérelt és IP-átjelző eszközeit. A TELL Adapter2 PRO és az EcoLINE PRO készüléke 4G kivitelben képes az IP-alapú átjelzés mellett a végfelhasználók készülékeire is jelzéseket küldeni.

A jövő felé tekintve: Az átmenet fontossága

Az a technológiai átállás nem csak az újítások nyomon követéséről szól; arról is, hogy biztosítsuk a társadalom számára létfontosságú rendszerek megbízhatóságát és hatékonyságát. Az átmeneti időszak, miközben lehetőséget ad a fokozatos alkalmazkodásra, a jövőorientált és proaktív frissítések fontosságát hangsúlyozza. Ahogy előrehaladunk a 4G-uralta jövő felé, a hangsúly a kapcsolattartás fenntartásán, a biztonság biztosításán és azokon az újításokon van, amelyeket ezek az újabb hálózatok kínálnak.

Összefoglalva, a 2G-ről 4G-re való átállás a távközlési történelem egy fordulópontját jelenti, jelezve egy gyorsabb, megbízhatóbb és biztonságosabb kommunikáció felé való elmozdulást. Az iparágak és a fogyasztók számára egyaránt létfontosságú, hogy lépést tartsanak ezekkel a változásokkal, biztosítva a folyamatosságot és teljes mértékben kihasználva a 4G technológia által kínált újításokat.

Tekintse meg további videóinkat is ebben a témában ⇒ LEJÁTSZÁSI LISTA