Technikai támogatás (hétköznapokon 8:00-17:00): +36 1 533 31 20

Hírek/Cikkek

VoIP és VoLTE: Hol használjuk őket, mi köztük a különbség és kinek melyik való?

2024.05.30 13:08
VoIP és VoLTE: Hol használjuk őket, mi köztük a különbség és kinek melyik való?

Manapság gyakran találkozhatunk a fenti kifejezésekkel, néhányan talán azt is tudjuk mire utalnak, de kevesen vagyunk tisztában azzal, hogy milyen mélyreható különbségek vannak köztük, és melyik technológia mikor, illetve miért előnyösebb. Az alábbi cikkben egyszerűen mutatjuk be mind a VoIP, mind a VoLTE működését, előnyeit, hátrányait, valamint azokat az eseteket, amikor egyik vagy másik technológia használata a célszerűbb. Mire a cikk végére ér, el fogja tudni dönteni, melyik megoldás felel meg leginkább a saját kommunikációs igényeinek.

VoIP, VoLTE… Mik ezek a rövidítések?

A modern telekommunikációban két kiemelkedően fontos technológia van a hangátvitel terén: a VoIP (Voice over Internet Protocol) és a VoLTE (Voice over LTE). Mindkettő lehetővé teszi a hangalapú kommunikációt, ám különböző módon működnek, és eltérő alkalmazási területeik vannak. A VoIP az internetkapcsolatot használja a hang továbbítására, míg a VoLTE a mobilhálózatok negyedik generációs technológiáját, az LTE-t alkalmazza a hanghívások lebonyolítására. E két technológia nemcsak a működési elvükben tér el egymástól, hanem az általuk kínált hangminőségben, a felhasználási lehetőségekben és a különböző előnyeikben és hátrányaikban is.

 

Mi a VoIP?

A VoIP egész egyszerűen egy olyan technológia, amely az interneten keresztüli hangátvitelt teszi lehetővé. A működési elve azon alapul, hogy a hangot digitális jelekké alakítja, majd ezeket az interneten keresztül továbbítja. A célállomáson ezek a jelek újra hanggá alakulnak vissza. A VoIP egyik legnagyobb előnye a költséghatékonyság, mivel a hagyományos telefonvonalaknál gyakran olcsóbb, különösen a nemzetközi hívások esetében. Emellett rugalmasan használható bármilyen internetkapcsolattal rendelkező eszközön, mint például számítógépen, okostelefonon vagy tableten. Számos VoIP szolgáltatás további funkciókat kínál, mint például videóhívás, konferenciahívás, azonnali üzenetküldés és fájlmegosztás, amelyek növelik a felhasználói élményt és a hatékonyságot.

 

VoIP működése

 

Mi a VoLTE?

A VoLTE a negyedik generációs mobilhálózat (4G LTE) technológiáján alapuló hangszolgáltatás. A VoLTE lehetővé teszi a magas minőségű hanghívásokat az LTE hálózaton keresztül, amely jobb hangminőséget és gyorsabb kapcsolódási időt biztosít a hagyományos 2G vagy a közelmúltban kivezetett 3G hálózatokhoz képest. A VoLTE HD hangminőséget nyújt, ami tisztább és élesebb hangzást eredményez, és a hívások is gyorsabban kapcsolódnak, ami különösen hasznos lehet a felhasználók számára. Továbbá, a VoLTE használata során a hang- és adatforgalom egyazon hálózaton történik, amely hatékonyabb hálózati kihasználtságot eredményez.

 

VoLTE működése

 

Különbségek és hasonlóságok

A VoIP és a VoLTE között számos különbség és néhány hasonlóság is fellelhető.

  1. A VoIP az internetkapcsolatot használja a hangátvitelhez, míg a VoLTE az LTE mobilhálózatot.
  2. Míg a VoIP bármilyen internetképes eszközön használható, addig a VoLTE kizárólag LTE-képes mobiltelefonokon érhető el.
  3. Hangminőség tekintetében a VoLTE általában jobb minőséget nyújt, mivel az LTE hálózat speciálisan a hangátvitelre optimalizált.
  4. Mindkét technológia digitális jelek formájában továbbítja a hangot, és képes további szolgáltatásokat nyújtani, mint például videóhívások és azonnali üzenetküldés.

 

Hol használjuk őket?

A VoIP és a VoLTE eltérő használati területekkel rendelkeznek. A VoIP gyakran otthoni és irodai környezetben használatos, ahol stabil internetkapcsolat áll rendelkezésre. Különösen népszerű a nemzetközi hívások esetében, mivel jelentős költségmegtakarítást kínál a hagyományos telefonhívásokhoz képest. Emellett a VoIP ideális megoldás a távmunka esetében is, ahol rugalmas és multifunkcionális kommunikációs megoldásokra van szükség. Ezzel szemben a VoLTE kifejezetten mobiltelefonos használatra készült, és bárhol használható, ahol LTE hálózat elérhető. Azok számára, akiknek fontos a kiváló hangminőség és a gyors híváskapcsolat, a VoLTE ideális választás. Különösen előnyös azoknak, akik olyan területen élnek vagy dolgoznak, ahol erős LTE lefedettség áll rendelkezésre.

 

Kinek melyik való?

A VoIP elsősorban azoknak a felhasználóknak ajánlott, akik költséghatékony megoldást keresnek, különösen nemzetközi hívások esetében. Emellett a VoIP ideális a távmunkát végzők és a kisvállalkozások számára, akik rugalmas és multifunkcionális kommunikációs megoldást igényelnek. A VoLTE viszont olyan felhasználóknak való, akik főként mobiltelefonjukon bonyolítanak hívásokat, és értékelik a kiváló hangminőséget. Különösen ajánlott azoknak, akik olyan területeken tartózkodnak, ahol erős LTE lefedettség áll rendelkezésre, és gyors híváskapcsolatot igényelnek.

 

VoLTE-képes termékek a TELL kínálatában

Kontaktusvezérelt kommunikátor, mely alkalmazható riasztóközpontok kiegészítő átjelzőjeként, kapcsolók állapotának átjelzésére hívással és SMS-sel, valamint távoli relévezérlésre. Ingyenes kapunyitó funkció, opcionális hőmérsékletmérés és vezérlési funkció.

Segítségével olyan helyre is telepíthető riasztórendszer, ahol nincs vezetékes telefonvonal kiépítve, de igény van távfelügyeletre történő bejelzésre. Értesítési lehetőség SMS-ben és hanghívásban.

Szintén olyan esetekben ajánlott, amikor nem áll rendelkezésre kiépített vezetékes telefonvonal, de szükség lenne távfelügyeletre történő bejelzésre. Multiplatform mobilalkalmazás (iOS, Android), értesítési lehetőség SMS-ben és hanghívásban, Push-üzenetben, valamint emailben.

Mobiltelefonról, távirányító nélkül, hívással vezérelhető kapunyitó modul. 1000 felhasználót képes kezelni és 1200 eseményt tárol. SMS-ben jelzi, ha nyitva maradt a kapu, és az eseménynapló távoli letöltésére is lehetőséget biztosít.

Elektromos kapuk, garázskapuk, sorompók vezérlése interneten keresztül mobilalkalmazással vagy GSM-hívással. Végálláskapcsolók alkalmazásával a kapu nyitott, illetve zárt állapota ellenőrizhető a mobilalkalmazásban, valamint SMS-ben vagy Push-üzenettel jelzi, ha nyitva marad a kapu, vagy nem záródik be. 1000 felhasználó felvételének lehetősége, jogosultságok megadásával (pl. belépés tiltása munkaidőn kívül).

Elektromos kapuk, garázskapuk, sorompók vezérlése interneten keresztül mobilalkalmazással vagy GSM-hívással. Végálláskapcsolók alkalmazásával a kapu nyitott, illetve zárt állapota ellenőrizhető a mobilalkalmazásban, valamint SMS-ben vagy Push-üzenettel jelzi, ha nyitva marad a kapu, vagy nem záródik be. 1000 felhasználó felvételének lehetősége, jogosultságok megadásával (pl. belépés tiltása munkaidőn kívül).

 

VoIP-képes termékek a TELL kínálatában

Komplex 4G kommunikátor, mely megoldást jelent riasztórendszerek távfelügyeletre történő illesztésére, használható önálló átjelzőként, vagy akár IP-alapú vezérlőmodulként, valamint lehetőséget nyújt riasztórendszerek távprogramozására és RS232 interfésszel rendelkező eszközök közötti kommunikáció biztosítására interneten keresztül.

Komplex kommunikátor, mely megoldást jelent riasztórendszerek távfelügyeletre történő illesztésére, használható önálló átjelzőként, vagy akár IP-alapú vezérlőmodulként, valamint lehetőséget nyújt riasztórendszerek távprogramozására és RS232 interfésszel rendelkező eszközök közötti kommunikáció biztosítására interneten keresztül.

Bővíthető távfelügyeleti szoftver, amely egyszerre több számítógépen is futtatható. Egyes modulok más-más PC-ken is futhatnak. Korszerű és megbízható, modulos felépítésű, akár bérelhető konstrukcióban is.

Összefoglalva, mind a VoIP, mind a VoLTE fontos szerepet játszik a modern telekommunikációban, de különböző igényeket szolgálnak ki. A választás a két megoldás között nagymértékben függ a felhasználói igényektől és a rendelkezésre álló infrastruktúrától.

Ahogy ígértük, mostanra már világosan látja a két technológia közötti különbségeket. Az Ön számára melyik az ideális választás?

 

Szeretne többet tudni a VoLTE-ről? Nézze meg az alábbi videót: