Technikai támogatás (hétköznapokon 8:00-17:00): +36 1 533 31 20

Hírek/Cikkek

Minden, amit a VoLTE technológiáról tudni érdemes

Blog
2G vs 4G
Szűrés törlése
2024.04.11 13:35
Minden, amit a VoLTE technológiáról tudni érdemes

A telekommunikációs ipar állandó fejlődésben van, aminek köszönhetően újabb és újabb technológiák jelennek meg a piacon, törekedve a felhasználói igények minél magasabb szintű kielégítésére. Ezen újítások közül kiemelkedik a VoLTE (Voice over LTE), ami forradalmasítja a hagyományos telefonhívásokat, egy sor előnyt kínálva mind a felhasználók, mind a szolgáltatók számára. Ebben a cikkben mélyebben beleásunk a VoLTE világába, megvizsgáljuk a technológia alapjait, előnyeit, kihívásait, és azt is, hogy mit jelent ez a jövő telefonálási szokásai számára.

Mi is az a VoLTE?

A VoLTE, vagyis Voice over LTE, egy olyan technológia, amely lehetővé teszi a hanghívások lebonyolítását az LTE (4G) adathálózaton keresztül, ellentétben a korábbi generációs hálózatokkal, ahol a hanghívások különálló hálózati infrastruktúrán keresztül zajlottak. Ez a technológia az IP Multimedia Subsystem (IMS) keretrendszeren alapul, lehetővé téve, hogy a hang mint adatcsomagok kerüljenek átvitelre, így a VoLTE gyakorlatilag egy hangszolgáltatást nyújt az LTE adathálózaton keresztül.

A VoLTE technológia létrehozásának fő motivációja a hálózati hatékonyság és a szolgáltatásminőség javítása volt. Az LTE hálózatok kialakításával a szolgáltatók egy olyan infrastruktúrát hoztak létre, ami képes volt nagysebességű adatátvitelre, így értelmet nyert a hangszolgáltatások integrálása is ebbe a rendszerbe, hogy a felhasználók élvezhessék az adathálózatok adta lehetőségeket a telefonhívások terén is.

A TELL eszközök közül például az Adapter2 és a Gate Control is képes a VOLTE szolgáltatás használatára.

A VoLTE előnyei

A VoLTE számos előnyt kínál a hagyományos hívásokhoz képest. Elsősorban a hívásminőség javulását említhetjük, hiszen a HD Voice technológiának köszönhetően tisztább és természetesebb hangzású beszélgetéseket tesz lehetővé. Emellett a hívásfelépítési idő is jelentősen csökken, így a felhasználók gyorsabban tudnak kapcsolatot teremteni egymással. Továbbá, mivel a hívások adatkapcsolaton keresztül történnek, ezáltal lehetőség nyílik a hívás közbeni adatforgalom fenntartására is, ami a hagyományos hálózatokon nem volt megvalósítható.

 

Különbség a hagyományos hívások és a VoLTE között

A legfontosabb különbség a hagyományos hívások és a VoLTE között az, hogy míg az előbbiek külön hálózaton zajlanak, addig a VoLTE az adathálózatot használja. Ez nem csak jobb hívásminőséget eredményez, hanem biztonságosabbá is teszi a kommunikációt, hiszen a modern titkosítási technikák alkalmazásával kevésbé van kitett a lehallgatás veszélyének.

A VoLTE sajátosságai

Annak ellenére, hogy a VoLTE számos előnnyel rendelkezik, vannak bizonyos sajátosságai, amelyekre figyelni kell a technológia teljes körű kihasználása érdekében. Az egyik ilyen sajátosság a hálózati lefedettség. Mivel a VoLTE az LTE hálózaton működik, így a hívásminőség és -stabilitás közvetlenül függ az adott terület LTE-lefedettségétől. Ez azt jelenti, hogy ha egy területen gyenge vagy ingadozó az LTE jel, akkor a VoLTE hívások minősége is csökkenhet, vagy akár megszakadhatnak.

Egy másik fontos szempont a hálózat kialakítása. A VoLTE zökkenőmentes működése érdekében a szolgáltatóknak biztosítaniuk kell a megfelelő infrastruktúrát és kapacitást, ami kihívást jelenthet, különösen nagy forgalmú időszakokban. A túlforgalmazás, vagyis amikor a hálózatot egyszerre túl sokan használják, csökkentheti a hívásminőséget és növelheti a késést.

A technológiai átállás egy másik aspektusa a hitelesítés és biztonság kérdése. Mivel a VoLTE IP-alapú kommunikációt használ, fontos a megfelelő biztonsági protokollok alkalmazása a felhasználók azonosítására és a kommunikáció védelmére. Ez újabb kihívásokat vet fel a szolgáltatók számára, különösen a személyazonosság-lopás és más biztonsági fenyegetések korában.

Ipari berendezések cseréje és a 3G kivezetése

A VoLTE bevezetésének egyik hátulütője az ipari berendezések cseréjének szükségessége volt. Sok vállalatnál a 3G kivezetése nem tűnt égető problémának, hiszen a meglévő berendezések jól működtek a régebbi technológiákkal. Azonban a VoLTE előnyeinek kihasználása érdekében szükségessé vált az új technológiára való átállás, ami jelentős beruházást igényelt a vállalatok részéről.

Összefoglalva, a VoLTE technológia jelentős előrelépést jelent a mobiltelefonálás terén, jobb hívásminőséget, gyorsabb kapcsolatfelépítést és magasabb szintű biztonságot kínálva. Ahogy a hálózati infrastruktúra fejlődik és a lefedettség javul, úgy válik egyre elérhetőbbé és megbízhatóbbá a VoLTE szolgáltatás a felhasználók számára.

A technológia bevezetése és elterjedése azonban nem mentes a kihívásoktól, beleértve a hálózati lefedettséget, a hitelesítési és biztonsági kérdéseket, valamint az ipari berendezések cseréjét. Ennek ellenére, a VoLTE pozitív hozadékai, mint a stabil rendszer kiépítése, a pontosabb és gyorsabb adatátvitel, valamint a hosszabb technológiai élettartam, mind hozzájárulnak ahhoz, hogy ez a technológia a jövő kommunikációs eszközévé váljon.

Tekintse meg további videóinkat is ebben a témában ⇒ LEJÁTSZÁSI LISTA