Technikai támogatás (hétköznapokon 8:00-17:00): +36 1 533 31 20

Hírek/Cikkek

Miért működik kevesebb adatforgalommal a 4G-s eszköz a 2G-nél

Blog
2G vs 4G
Szűrés törlése
2024.04.11 14:01
Miért működik kevesebb adatforgalommal a 4G-s eszköz a 2G-nél

Az újabb generációs mobilhálózatok, mint a 4G (LTE), jelentős előrelépést jelentenek az adatátvitel sebességében és hatékonyságában. Ennek ellenére, sokan még mindig a régebbi 2G technológiát használják bizonyos eszközökön, ami nemcsak technológiai korlátozásokkal jár, hanem jelentősen megnövekedett adatforgalmi költségeket is okozhat. De vajon miért éppen a 4G-s eszközök működnek kevesebb adatforgalommal a 2G-nél? A válasz összefügg a hálózatok adatátviteli kapacitásával és a technológia alapvető működésével.

A 2G hálózat korlátai

2G hálózatok, melyek a GSM technológián alapulnak, korlátozott adatátviteli csatornákkal rendelkeznek. Amikor a 3G technológiát kivezették, a 3G-képes eszközök nagy része visszakerült a 2G hálózatra, ami jelentős terhelést okozott ezen a már így is korlátozott kapacitású hálózaton. Ez a túlterheltség a rendelkezésre álló adatátviteli csatornák telítődéséhez vezetett, ami a kommunikáció lelassulását eredményezte.

Miért nő az adatforgalom a 2G hálózaton?

A biztonsági rendszereknél átjelzőként működő 2G eszközök is küldenek “életjelet” a felügyeleti központra. Ez teszi lehetővé, hogy a felügyelet meggyőződjön az átjelző eszközök üzemképességéről.

A teszt sűrűsége a készülék paraméterezése során beállítható. A túlterhelt 2G hálózaton a készülékek a kommunikáció befejeztével az “aktív” státuszból a "várakozó" állapotba kerülnek, hogy lehetőséget adjanak a várakozó készülékeknek a hálózat használatára. A készülékek a következő jelzést vagy vezérlési parancsot inaktív állapotban várják. A kommunikáció első lépéseként az átjelző modult újra hitelesíteni kell a hálózaton, hogy az adatkapcsolat felépüljön és az eszköz kommunikálni tudjon. Ezek az ismétlődő “hitelesítések” a hálózaton ismételten adatforgalmat generálnak. A 4G hálózat esetében több adatcsatorna áll rendelkezésre így a két teszt között jó eséllyel tartja fent a készülékm a folyamatos adatkapcsolatot így az ismételt kommunikáció vagy vezérlés során nincsen szükség az ismételt hitelesítésre. Így a 4G hálózatok képesek kezelni a folyamatos kapcsolatot nagyobb adatforgalom nélkül.

A 2G eszközök üzemeltetése során a szolgáltatói hálózat terheltsége tehát növelheti az átjelzéshez és vezérlésekhez szükséges adatforgalmat a díjcsomagban. Régebbi és drága díjcsomagok esetén már 10% növekedés is többezer forintos plusz költséget eredményezhet kártyánként.

 

Hogyan válasszak technológiát?

A 2G hálózatokra való visszaterhelés és a technológiai korlátok jelentős kihívások elé állítják a felhasználókat és az üzemeltetőket egyaránt. A 2G hálózaton a túlterheltség és az adatátviteli csatornák korlátozott száma miatt az eszközök gyakori újracsatlakozása és hitelesítése szükséges, ami jelentősen növeli az adatforgalmat és ezzel együtt az üzemeltetési költségeket is.

Ezzel szemben a 4G technológia – különösen az LTE – lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy kevesebb adatforgalmat generálva, gyorsabb és hatékonyabb kommunikációt élvezzenek. Az LTE képes kezelni a nagy adatforgalmat és az eszközök széles körét, csökkentve azoknak az eseteknek a számát, amikor az eszközöknek újra kell hitelesíteniük magukat a hálózaton, így minimalizálva az adatforgalmat és a vele járó költségeket.

A technológiai fejlődés és a hálózati infrastruktúra javítása elengedhetetlen a zökkenőmentes és költséghatékony kommunikáció biztosításához. A 4G új lehetőségeket nyit meg az ipari alkalmazások, az okos eszközök és az IoT (Internet of Things) eszközök számára is, lehetővé téve, hogy hatékonyabban működjenek, kevesebb adatforgalommal.

Ezért fontos, hogy a felhasználók és az üzemeltetők is tudatosan válasszanak technológiát, figyelembe véve nem csak a költségeket, hanem az adatforgalmi hatékonyságot és a hálózati kapacitást is. A 4G és a közeljövőben a 5G hálózatok kihasználása lehetővé teszi a gyorsabb, stabilabb és költséghatékonyabb kommunikációt, amely elengedhetetlen a modern technológiai igények kielégítéséhez.

Itt megtalálja kaputelepítőként és biztonságtechnikai, távfelügyeleti szolgáltatóként is a megfelelő készüléket!

Tekintse meg további videóinkat is ebben a témában ⇒ LEJÁTSZÁSI LISTA