Technikai támogatás (hétköznapokon 8:00-17:00): +36 1 533 31 20

Referenciák

Az illegális üzemanyagkivétel és szabotázsvédelem a mezőgazdaságban

TELL
2023.01.23 11:32
Az illegális üzemanyagkivétel és szabotázsvédelem a mezőgazdaságban

Az üzemanyaglopás detektálása és visszaszorítása érdekében a TELL biztonságtechnikai eszközeit az easyTRACK flottamenedzsment szolgáltatásával egészítettük ki, így a távfelügyeleti szolgáltató központjában azonnal megjelenik, ha illegális üzemanyagkivétel van folyamatban a tangazdaság területén.

PARTNER

A KITE Zrt. 100%-ban magyar tulajdonú cégként elismert társadalmi szereppel és gazdasági erővel rendelkezik. Céljuk, hogy közvetítsék az agrárinnovációt a gazdálkodók felé, elősegítve ezzel versenyképességüket, technikai, technológiai és piaci fejlődésüket, valamint az, hogy felelősen hozzájáruljanak a gazdasági, környezeti és társadalmi fenntarthatósághoz. Az 5 régióba és 20 alközpontba szervezett kereskedelmi és szolgáltató hálózatuk az ország egész területét lefedi. A Figyelő TOP200 2021. évi listája szerint a KITE Magyarország 27. legnagyobb árbevételű vállalata.

A fejlesztés a KITE Zrt. által forgalmazott berendezésen valósult meg.

 

FELADAT

Az illegális üzemanyagkivétel jelentős anyagi károkat okozott a vállalatnak, így a megbízás elsődleges célja az üzemanyaglopás detektálása és visszaszorítása volt. Az egyik eset során egy adott mennyiségű gázolaj eltulajdonítása után annak közel 40-szerese a talajra folyt, mely nemcsak számottevő pénzügyi veszteséget jelentett, de nagymértékű környezeti ártalommal is járt. A szennyezett földterület már többé nem volt használható termőföldként, így talajcserét kellett végezni, amely szintén nagyfokú anyagi ráfordítást igényelt. Az ilyen és ehhez hasonló események megelőzése céljából szükségessé vált egy olyan szolgáltatás, amely képes megjeleníteni a távfelügyeleti szolgáltató központjába, ha üzemanyaglopás van folyamatban a tangazdaság által üzemeltetett lineár öntözőnél.

 

TELL MEGOLDÁS

A TELL biztonságtechnikai eszközeit az easyTRACK flottamenedzsment szolgáltatásával egészítettük ki és a projekt keretein belül az alábbiak valósultak meg:

  1. Üzemanyagmérés egyedi gyártású 1500 literes hengeres kialakítású tartályba
  2. Üzemanyagkivételre riasztás
  3. Üzemanyagriasztás átjelzése a TMS távfelügyeleti szoftverbe

A műszaki egyeztetések befejezése után a rendelkezésre bocsátott öntözőberendezés felmérésével kezdtünk. A helyszínen megállapítottuk, hogy bár nincs a tartályban hullámtörő, de mivel a berendezés általában áll, vagy nagyon lassú sebességgel (3 -5 km/h) halad, ezért ennek hiánya nem befolyásolja a mérést.
Az első fázisban a kapacitív szenzort és az easyTRACK készüléket telepítettük, ezután a kapacitív szenzor beállítása következett. Ennek keretében 100 literenként feltankoltuk a tartályt és a mérési pontokat rögzítettük.
A projekt második fázisának keretein belül kontroll méréseket végeztünk különböző időjárási körülmények között, változatos eszközökkel. A kontrollmérések során azt vizsgáltuk, hogy milyen módszerrel (csurgatás, elektromos szivattyú stb.) mekkora mennyiségnél ad riasztást a telepített készülék.

A mérések utáni finomhangolások elvégzése után azt állapítottuk meg, hogy a jelenlegi beállításokkal 3,3% pontossággal tud működni a rendszer. Amennyiben ez a mérési pontosság kevés, a korábbi 100 literes osztással elvégzett kalibrációt meg kell ismételni 20-50 literes mérési pontokkal.
A harmadik fázisban az easyTRACK készülék egyik kimenetét kötöttük össze az öntözőre telepített TELL Pager4 kontaktusvezérelt kommunikátorral, mely riasztóként is működik, valamint beállítottuk a Pager4 eszközt és a TMS szoftvert, hogy alkalmas legyen üzemanyagriasztások fogadására. A Pager4 amellett, hogy az üzemanyagszint csökkenésére reagál, mozgásérzékelővel és szabotázsvédelemmel is el van látva. A csatlakoztatott távirányítóval lehet azt élesíteni és hatástalanítani. A tesztelés után a rendszer az elvárásoknak megfelelően beküldte a riasztást a távfelügyeleti központba.
A megbízó vállalat esetében a Pager4 kommunikátor már korábban is be volt kötve és bejelzett egy távfelügyeleti szolgáltatóhoz, így ehhez alakítottunk ki egy olyan megoldást, melynek keretében az üzemanyagfigyelés is átjelezhetővé válik a távfelügyeleti központba. Nagy előnyt jelent továbbá, hogy üzemeltetési napló megtekintésére is lehetőség nyílt, így számon tudja tartani a cég, hogy a lineár önjáró öntözőberendezésük meddig és milyen területen öntözött.

FELHASZNÁLT ESZKÖZÖK: