Technikai támogatás (hétköznapokon 8:00-17:00): +36 1 533 31 20

Hírek/Cikkek

Így készül a BMW Group Gyár Debrecen tűztávfelügyeleti átjelzése

2023.09.13 08:00
Így készül a BMW Group Gyár Debrecen tűztávfelügyeleti átjelzése

A BMW Group a világ egyik legismertebb prémium autó- és motorkerékpár-gyártója. A debreceni, több mint 400 hektáros gyártelepén a tervek szerint 2025-ben kezdődik meg a gyártás. Az építkezés a legmagasabb biztonsági előírásoknak megfelelően történik, melyben kiemelt szerepet kap a tűzvédelem. Cikkünkben bemutatjuk, hogyan vesz részt az egyik vezető hazai biztonságtechnikai fejlesztő és gyártó cégcsoport, a TELL a tűzátjelző rendszer komplex kiépítésében, megvalósításában és 7/24 órás üzemeltetésében hatósági átjelzéssel.

A tűzátjelzés kihívásai

Az építőipar fejlődésével a tűzvédelem terén is új és innovatív módszerekre van szükség, melyet a BMW Manufacturing Hungary Kft. is felismert, így a biztonságos működés érdekében kizárólag korszerű, megbízható tűzvédelmi megoldásokkal látja el objektumait, gyártóegységeit. Tudatosan és tervszerűen készülnek rá, hogy már az első lépésektől összehangolt és hatékony legyen a majdani termelés, ezáltal a debreceni gyárban is olyan minőségű járműveket hozzanak létre, amelyek méltóak a BMW márkához.

Ezzel összhangban a tűztávfelügyeleti hatósági átjelzés kivitelezésével közvetlen szerződéses partnerként a TELL cégcsoportot bízták meg, amely a hazai és nemzetközi biztonságtechnikai piac fontos szereplője. A BMW Group egyik alapelve, hogy lehetőség szerint helyi szakembereket és cégeket alkalmazzanak különféle megoldások szállítására. A TELL referenciái és szakmaisága által került a vállalat látóterébe: saját fejlesztésű és gyártású termékeivel az állami, magán- és vállalati szférában egyaránt találkozhatunk.

Egy ilyen nagyságrendű gyárterületen a tűzátjelzés megvalósítása komoly kihívásokat rejt magában. A tűzvédelem rendkívüli jelentőségű az ipari létesítményekben, különösen egy hasonló méretű és komplex gyár esetében, ahol számos objektum, épület, berendezés és ezáltal számos tűzközpont található.

A gyors és precíz tűzátjelzés és a reakcióidő tehát kulcsfontosságú, hiszen emberi életekről beszélünk.

A projekt egyik fő kihívása, hogy a folyamatosan épülő gyártócsarnokok optikai hálózata még kiépítés alatt áll. Ennek hiánya miatt nem megoldott a központi tűzátjelzés. Ez a probléma arra kényszerítette a fejlesztőket és a tűzvédelmi szakembereket, hogy olyan megoldást találjanak, amely ennek ellenére 99,99%-os rendelkezésre állású, biztonságos és hatékony üzemelést, üzemeltetést tesz lehetővé. A tűzvédelmi szakhatóságok szigorú engedélyezési eljárásokat alkalmaznak, és a tűztávfelügyeleti átjelzés megléte nélkül nem adnak ki használatbavételi engedélyt.

A felmerülő kihívások megoldásához a TELL cégcsoport egyedi, komplex és integrált rendszermegoldást kínált. Vállalta a rendszer teljes körű kivitelezését, telepítését és beüzemelését, valamint folyamatos üzemeltetését, ami hosszú távú és összetett folyamatot jelent. Mindezt egy bérleti konstrukció keretein kínálták fel a BMW Manufacturing Hungary Kft. számára, amely fenntartható megoldást biztosít a tűzvédelem terén.

 

 

Egy projekt részletei: tűzvédelem az első perctől

Érdemes megismerni a technikai részleteket. A gyár minden objektuma rendelkezik egy vagy több tűzközponttal. Ezek a központok fogadják a füst-és tűzérzékelők jelzéseit, ám önmagukban nem képesek átjelzésre. Ehhez egy megbízható távfelügyeleti kommunikátorra van szükség, kifejezetten tűzjelző központokhoz kifejlesztve. A TELL a tűzközpontból jövő eseményeket a DUALCOM 4G minősített tűzátjelző kommunikátor segítségével redundáns GSM hálózaton keresztül, gyorsan és megbízhatóan továbbítja a gyár területén működő helyi tűzoltóság, a TELL távfelügyeleti rendszere és az Országos Katasztrófavédelem PAJZS-rendszere felé.

Az átfogó megoldás részeként a cég DUALCOM KIT-et alkalmazott, mely tartalmazta az átjelző eszközt, két SIM kártyát, az akkumulátort és a tápegységet. Nagy gondot fordítottak a folyamatos tápellátás biztosítására, hiszen a szünetmentes működés ebben az esetben életmentő lehet. Emellett a TELL 7/24 műszaki támogatást nyújt, ami tovább növeli a rendszer rendelkezésre állását, megbízhatóságát és hatékonyságát.

A gyár területén a folyamatosan zajló építkezésekkel és üzembe helyezéssel összhangban a TELL objektumonként, épületenként gondoskodik a tűztávfelügyelet kiépítéséről, a hatósági előírásoknak mindenben maradéktalanul eleget téve. Emellett érdemes megjegyezni, hogy a Hajdú-Bihar Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság is ugyanazt a tűztávfelügyeleti komplex rendszert használja, amelyet a cég a gyár területén sikeresen üzembe helyezett, hasonlóan más vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságokhoz.

Mindezek mellett az együttműködés és a partnerség is kulcsfontosságú elem a projekt sikerében. A TELL cégcsoport szorosan együttműködik a szerződéses alvállalkozóival. A régóta tartó, eredményes szakmai kapcsolat lehetővé tette, hogy a rendszer telepítése és üzemeltetése ebben az esetben is hatékonyan és eredményesen valósuljon meg. 

A projekt sikere azt mutatja, hogy integrátori feladatvállalással, saját fejlesztésű, gyártású eszközökkel, valamit komplex szaktudással lehetséges a biztonság és a hatékonyság összehangolása, akár egy ilyen méretű és komplexitású gyárterületen is. A TELL vállalat által fejlesztett és kivitelezett átfogó rendszermegoldás inspirációt adhat a jövőbeli projektek számára, hogyan lehet megbízhatóan kezelni a tűzvédelem kihívásait a gyorsan változó ipari környezetben. Mindezt magyar szakemberek által, megfelelő szakmai alapok és referenciák segítségével.

 

 

 

További érdekes tartalmakért, iratkozzon fel a TELL hírlevelére!

 

* kötelezően kitöltendőAdatvédelem: